sâmbătă, 26 iulie 2008

De ce sunt salarii mici in Romania ?

Pe 25 iulie 2008 Ziarul Financiar a publicat un articol numit "Peste 1,5 milioane de romani au intrat deja in recesiune in Spania si Italia".
Printre sursele citate in acel articol se afla si domnul Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Romania care afirma urmatoarele :
"Profiturile nu se mai fac in Spania, ci in Romania. Cea mai buna solutie ar fi ca romanii care lucreaza in Spania sa se intoarca acasa. Cu toate acestea, nu putem plati in Romania salarii ca in Spania, pentru ca nici productivitatea nu este similara".
In articol se mai mentioneaza ca salariul mediu net in constructii este de 1200 de euro in Spania si 300 de euro in Romania.

Mi se pare interesant este ca desi profiturile in Romania sunt mai mari, salariile sunt de 4 ori mai mici ca in Spania, dar as fi curios sa aflu cum explica domnul Laurentiu Plosceanu sau orice alt antreprenor din Romania diferentele de productivitate dintre Romania si Spania, in conditiile in care muncitorii sunt aceiasi ? Are ziua de munca 32 de ore in Spania si doar 8 in Romania ?
Ce factori determina ca un muncitor care toarna beton, monteaza faianta sau sudeaza sa aiba o productivitate care permite platirea unui salariu de 4 ori mai mare in Spania decat in Romania, iar in tara de origine sa nu se poata obtine aceeasi productivitate ?

Niciun comentariu: